Microsoft заплашва да отреже достъпа до данните си за конкурентни търсачки

Според източници компанията смята, че използването на данните за изграждане на услуги с изкуствен интелект нарушава условията на договорите

25.03.2023 | 14:45 Редактор: Михаела Димитрова
Microsoft заплашва да отреже достъпа до данните си за конкурентни търсачки

Microsoft заплашва да отреже достъпа до данните си за интернет търсения, които предоставя под лиценз на конкурентни търсачки, ако те не спрат да ги ползват като база за собствени продукти за чатове с изкуствен интелект, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Производителят на софтуер лицензира данните от индексирането лина търсачката си Bing – карта на интернет, която може да бъде бързо сканирана в реално време – на други компании, предлагащи уеб търсене, например Yahoo на Apollo Global Management и DuckDuckGo. През февруари Microsoft интегрира в Bing технология, свързана с ChatGPT – създадената от OpenAI чат технология с изкуствен интелект.

Конкурентите бързо започнаха да пускат свои чат ботове с изкуствен интелект на фона на засиления интерес около новата технология. Тази седмица Google на Alphabet официално представи Bard – своя продукт за разговори на базата на изкуствен интелект. DuckDuckGo – търсачка, която акцентира върху неприкосновеността на личните данни, представи DuckAssist – функция, която използва изкуствен интелект, за да резюмира отговорите от търсения. You.com и Neeva – две по-нови търсачки, дебютирали през 2021 г. - също представиха нови, захранени с изкуствен интелект услуги, YouChat и NeevaAI.

Тези чат ботове за търсене целят да комбинират уменията за разговор на ChatGPT с информацията, предоставяна от конвенционална търсачка. Обикновените търсачки на DuckDuckGo, You.com и Neeva използват Bing, за да предоставят част от информацията си, тъй като индексирането на целия интернет е скъпо начинание – то изисква сървъри за съхранение на данните и постоянно обхождане на интернет, за да се отразяват новите актуализации. Би било също толкова сложно и скъпо да се съберат тези данни за чатбот за търсене.

Повече прочетете в Investor.bg

Снимка: БГНЕС