САЩ заплашиха, че ще спрат TikTok, ако няма промяна в собствеността

Това се случва за първи път в администрацията на Байдън

16.03.2023 | 08:24 Редактор: Вяра Димова
САЩ заплашиха, че ще спрат TikTok, ако няма промяна в собствеността

Президентската администрация в Съединените щати поиска китайските собственици на TikTok да продадат акциите си, в противен случай ще има забрана на приложението в страната.

За първи администрацията на президента Джо Байдън отправя заплаха да спирането на популярното приложение, което има над 100 милиона потребители в Съединените щати. Предшественикът на Джо Байдън - Доналд Тръмп, се опита да наложи забрана на TikTok през 2020 година, но тя беше блокирана от съда.

60% от акциите на компанията - собственик на TikTok - Байтденс са притежавани от глобални инвеститори, 20% от служители и 20% от основателите ѝ. Следващата седмица изпълнителният директор на TikTok Шоу Чю ще се яви пред американския Конгрес на изслушване. Не е ясно и дали китайското правителство ще одобри исканата от Белия дом продажба на акции, пише "24 часа".

Повече от 2 години Байтденс и американските власти водят преговори за мерките за сигурност в TikTok. Вашингтон твърди, че китайското правителство има достъп до базата данни на социалната мрежа, но собствениците отричат. Миналата седмица беше представен законопроект, с който президентската администрация има правомощия да забрани чужди технологии, ако те представляват заплаха за националната сигурност.

Снимка: pixabay