SpaceX с първа мисия за 2023 г., на борда на Falcon 9 е български сателит

Шестата специална мисия Transporter на SpaceX стартира от Кейп Канаверал във Флорида

05.01.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Илън Мъск изпрати български сателит в Космоса с първия за 2023 г. полет на SpaceX. Шестата транспортна мисия на компанията е съвместна с апаратура на няколко други. Сред тях е и български микросателит, който вече функционира в орбита. Това съобщиха създателите му от компания EnduroSat. 

Шестата специална мисия Transporter на SpaceX стартира от Кейп Канаверал във Флорида, ракетата Falcon 9 изведе в открития космос 114 сателита на различни клиенти от 24 държави в общ споделен полет. Сред тях и Платформа-2 на EnduroSat. 

"Платформа 2 е втората комерсиална мисия на EnduroSat, изцяло разработена е от нас и носи 3 полезни товара за различни приложения, свързани с наблюдение на Земята и експерименти в космоса", заяви техническият директор на EnduroSat Виктор Данчев.

Сателитите на компанията подпомагат живота на планетата в няколко направления, целите им не се ограничават с това. 

"Смятаме, че имаме всичкия капацитет и знания, за да направим следващото поколение космическа програма на Балканите, за което сме много силно ентусиазирани", посочи Данчев.

"Нашите сателити и мисията на нашите клиенти са свързани винаги по някакъв начин със Земята. Това, с което допринася този клас сателити, е за метео, изследване на Земята, предсказване на времето, агрикултура и за много прецизно следене на това как се развиват земеделски, така че да могат да се вземат правилните решения и да се доведе до по-добър живот тук на Земята", коментира още техническият директор на EnduroSat.

Компанията е основана преди 7 години в таванско помещение, за да се разрасне до бизнес, в който днес работят над 100 души в над 3 000 кв. метра лаборатории. Над 200 клиенти от цял свят ползват услугите на българската космическа компания. 

"Нашата визия е да докараме Космоса по-близо до всеки бизнес на Земята, за да може да използва космическите данни за своето развитие", каза Данчев.

Това беше 15-ото изстрелване и връщане на тази ракета Falcon 9,  преди това тя изведе в орбита  GPS III, Turksat, Transporter-2, Intelsat  и 10 мисии на Starlink.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


1
0 rate up comment rate down comment 0
следене в реални вре
преди 1 година
Може да започнете да следите в реално време финансовите потоци и да видите къде има течове в личните сметки, а не по обществените проекти... Сигнализирай за неуместен коментар