В подкрепа на достъпа до информация: Мъск осигури безплатен интернет за иранци

Ислямската република е погълната от протести, които избухнаха след смъртта на Махса Амини

27.12.2022 | 11:11 Редактор: Вяра Димова
В подкрепа на достъпа до информация: Мъск осигури безплатен интернет за иранци

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск заяви, че компанията вече има близо 100 активни сателита Starlink в Иран, предаде Ройтерс. Това се случва три месеца след съобщението му в Twitter, че ще активира сателитната интернет услуга на компанията си в ислямската страна на фона на протестите там.

През септември милиардерът обяви, че ще активира Starlink в Иран като част от подкрепяните от САЩ усилия "за насърчаване на свободата на интернет и свободния поток на информация" за иранците, пише investor.bg.

Сателитната широколентова услуга може да помогне на иранците да заобиколят ограниченията на правителството за достъп до интернет и определени социални медийни платформи на фона на протестите в страната.

Ислямската република е погълната от протести, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест през септември, след като беше арестувана от нравствената полицията заради "неподходящо облекло".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Смел човек
преди 1 година
Чудя се, дали ако в Америка въведат някаква забрана този Робин Худ ще я пренебрегне и ще даде гластност на хората? Мисля, че няма. Ще се направи на разсеян, за да не свърши като Ананд или Сноудън. Мишка. Сигнализирай за неуместен коментар