ЕП призова за налагане на наказания на убийците на Махса Амини

Властите в Иран трябва да освободят от ареста участниците в протестите срещу режима

06.10.2022 | 15:30 Редактор: Петя Кръстева
ЕП призова за налагане на наказания на убийците на Махса Амини

Европейският парламент осъжда смъртта на Махса Амини в Иран и призовава ЕС да наложи санкции на убийците ѝ и на лицата, участвали в потушаването на последвалите улични протести.

Членовете на ЕП осъждат най-категорично смъртта на Махса Амини и призовават за безпристрастно, ефективно и най-вече независимо разследване на нейното изтезание и трагично убийство. Арестувана от полицията на 13 септември за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване, тя умира в болница в Техеран след три дни физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане.

Изразявайки силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран, по-специално за младите жени, които водят и участват в демонстрациите, Парламентът решително осъжда широко разпространеното и непропорционално използване на сила от иранските сили за сигурност срещу мирни демонстранти, довела до много жертви.

Членовете на ЕП също така призовават властите на страната незабавно и безусловно да освободят и да оттеглят всички обвинения срещу хората, лишени от свобода единствено заради упражняването на правото си на изразяване, на сдружаване и на мирни събрания.

В резолюцията се призовава ЕС да наложи санкции на иранските длъжностни лица, отговорни както за смъртта на Махса Амини, така и за насилието срещу протестиращите, съгласно глобалния режим на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека.

Парламентът призовава още Съветът по правата на човека към ООН незабавно да започне разследване на събитията от последните седмици в Иран. 

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А разследване за състоянието на жените и техните права в Саудитска Арабия? Или щото едните са съюзници на "запада" не подлежат на резолюции, разследвания и цветни, арабски революции.... Сигнализирай за неуместен коментар