Ръчна или автоматична скоростна кутия през зимата?

Плюс на механичните скорости е, че водачът има възможност по всяко време да включи предавката

23.12.2022 | 22:43 Редактор: Вяра Димова
 Ръчна или автоматична скоростна кутия през зимата?

Ръчната трансмисия предлага ли забележимо предимство пред автоматичната? Или "автоматикът" е много по-добро решение, когато под колелата има сняг и лед? Когато ситуацията излезе извън контрол и колата бързо се поднесе, може ли водачът да се справи ефективно със ситуацията, ако е принуден да натисне съединителите и да смени предавките?

Всичко това са въпроси, които много шофьори, особено тези с по-малко опит, си задават. Според разпространеното мнение, механичната трансмисия има някои сериозни предимства пред автоматичната, тъй като като дава възможност на човека зад волана да покаже своите умения. Това се обяснява с факта, че така водачът директно комуникира с колата. А "умните" системи, контролиращи съвременните превозни средства, няма как да се намесят. Наистина ли е така?

На първо място, плюсът на механичните скорости е, че водачът има възможност по всяко време да включи точно тази предавка, от която се нуждае. Което, разбира се, е страхотно, защото ако шофьорът разбира какво прави, той получава някакво предимство. Например, ако е особено хлъзгаво под колелата, тогава можете да започнете да се движите не от първа или дори от втора предавка.

В същото време нещата при автоматика са по-лесни, защото там броят на действията, които трябва да извърши шофьорът, е много по-малък. 

Четете повече по темата в аutomedia.investor.bg.


1
2 rate up comment rate down comment 1
Баш Майстора
преди 1 година
Аз през зимата слагам ръчна и през лятото автоматична.Вие нормални ли сте???Аз от 30 години карам автомати и проблеми не съм имал,но и AUDI не съм притежавал.При добро обслужване и изчакване 2-3 минути работи на място докато изчистя снега и потеглям,но без да "юркам". Сигнализирай за неуместен коментар