Илън Мъск доминира в президентската кампания на Тръмп

Мъск пое знамето на главен трол

15.12.2022 | 21:47 Редактор: Вяра Димова
Илън Мъск доминира в президентската кампания на Тръмп

Години наред Доналд Тръмп преживяваше скандали, презрение и поражение и все пак успяваше да запази хватката си над Републиканската партия. Дори епичната поредица от бедствия този месец, от загубите на неговите кандидати по време на междинните изпити и вечерята му с расиста Ник Фуентес и обявилия се за фен на Хитлер Йе (Кание Уест) до присъдите за данъчни измами на две от компаниите му, може да не го извадят от релси.

Но загубата на внимание може. В критичните седмици след стартирането на кампанията му на 16 ноември човекът, който доминира икономиката на вниманието на дясното крило, не е Тръмп. Това е Илон Мъск.

Мъск не просто превзе любимата медия на Тръмп, Twitter. Изглежда, че го е направил с изричните способи на Тръмп да отвърне на удара на критиците си, да "притежава либералите" и да разпали онзи вид общ хаос, който някога бе визитната картичка на Тръмп, преди да бъде изгонен от Twitter и да поеме в изгнание в пустинята на Truth Social. Мъск успя на всички фронтове.

Разбира се, Мъск също излъчи своята солидарност с MAGA масите, като прекрати забраната на Тръмп за Twitter и го покани да се върне в платформата. Но Тръмп, вероятно защото притежава голям дял от капитала на Truth Social и знае, че връщането ще влоши стойността, досега устоява на хероиновото изкушение да поднови стария си навик в Twitter.

Това не попречи на други фигури от менажерията на Тръмп радостно да се втурнат обратно веднага щом Мъск ги пренасочи. Това го превърна в герой за една нощ, защото постигна това, което Тръмп, въпреки всичките си заплахи и изблици на гняв, никога не можа: да откъсне Twitter от плахите пазачи на Силиконовата долина и да ги върне на видна позиция. Мъск е тостът на света на MAGA, както ясно показват благодарствени туитове от новоосвободения Роджър Стоун.

Това, което свърза най-верните поддръжници на Тръмп с него, дори след като той загуби изборите, беше непогрешимата му способност да кара враговете им - предимно либерали и медиите - да се побъркват от ярост. Но Мъск е този, който пое знамето на главен трол.

Демократите в Конгреса го обвиняват за скока в речта на омразата в Twitter и заплашват да го изправят пред Конгреса. Избирателите на Демократическата партия смятат, че той е Дарт Вейдър: Ново проучване на NBC установява, че 64% от демократите имат отрицателно мнение за него, като само 9% имат положително мнение. Подобно на Тръмп преди него, Мъск изглежда става все по-енергизиран от тяхното презрение.

Четете повече на: bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС