В Китай заработи първата линия за производство за коли на водород

Целта е да подпомогне екологичното развитие

05.12.2022 | 12:18 Редактор: Вяра Димова
В Китай заработи първата линия за производство за коли на водород

Първата в Китай производствена линия за промишлени превозни средства, задвижвани с водородни клетки, вече е напълно работеща в южнокитайската провинция Гуандун. Тя ще подпомогне екологичното развитие на района на Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао и постигането на "Двойните въглеродни цели" на Китай за въглеродна неутралност до 2060г.

Производствената линия, разположена в индустриалния парк в квартал Чанчън, град Фошан, е специализирана за захранващи системи на индустриални превозни средства. Това е първата линия за производство на промишлени автомобили с водородна енергия в Китай. Производствената линия беше завършена от Just Power, компания за енергийни технологии, в рамките само на шест месеца. Новите продукти, представени в събота, включват задвижвани с водород мотокари, трактори, туристически автомобили и мобилни водородни батерии.

Като най-голям производител на водород в света, Китай има годишно производство на водородна енергия от около 33 милиона тона и над 300 водородни предприятия, които допринасят за годишен основен бизнес приход от най-малко 20 милиона юана, предаде радио "Китай".

В плана за развитие на сектора за периода 2021-2035 г., публикуван през март, страната определи водородната енергия като значителна част от своя бъдещ енергиен микс и има за цел да постигне своята зелена и нисковъглеродна трансформация с помощта на водородната енергийна индустрия.

Китай се стреми да постигне пик на емисиите на въглероден диоксид преди 2030г. и пълен въглероден неутралитет преди 2060 г. Това са така наречените "Двойни въглеродни цели", които са водещ ориентир в развитието на страната в много сектори на икономиката и социалния живот.

Снимка: БГНЕС