Макрон захапа Мъск заради премахването на цензурата, наложена за войната и Ковид-19

"Трябва да се заемем сериозно с това", заяви френският президент

02.12.2022 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова
Макрон захапа Мъск заради премахването на цензурата, наложена за войната и Ковид-19

Френският президент Еманюел Макрон разкритикува решението на Илън Мъск да облекчи политиките на Twitter за цензуриране на съдържание по теми като дезинформация за коронавирус и настоя за повече регулации в социалните мрежи, предава Bloomberg.

Макрон, в интервю за ABC News преди държавното си посещение с президента на САЩ Джо Байдън, каза, че вярва, че демокрациите са под "много силен натиск" от сили, включително социални медии, където потребителите могат да кажат "луди неща за ваксина, пандемия, войната."

"В момента сме изправени пред ситуация, в която само през последните няколко дни Илън Мъск каза, че ще смекчи всички политики за модериране на съдържание, дезинформация за Ковид-19 обратно в Twitter. Той прави нещата по-лоши, нали?", заяви водещият на "Добро утро, Америка" Джордж Стефанопулос.

"Това е голям проблем. Трябва да се заемем сериозно с това. Това, за което много настоявам, искам, е точно обратното - повече регулация", отговори Макрон, цитиран от "Фокус".

Той сподели, че свободата на словото в демокрацията трябва да се "основава на уважение и политически ред".

"Можете да демонстрирате, можете да имате свобода на словото, можете да пишете каквото искате - но има отговорности и ограничения. Ограниченията са, че не можете да излизате по улиците и да говорите расистки или антисемитски, не можете да излагате на риск живота на някой друг. Насилието никога не е легитимно в демокрацията", добави френският президент.

Макрон продължи да критикува Доналд Тръмп, който беше блокиран в Twitter след нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници, които се опитаха да осуетят удостоверяването на неговото изборно поражение от Байдън. Мъск наскоро върна Тръмп в платформата.

"Когато в една от най-големите демокрации и най-старите демокрации в света можете да имате лидер и поддръжници, които нарочно решават да отрекат резултатите, защото те са такива, каквито не са искали да видят, това е само началото на края на демокрацията", заяви Макрон.

Снимка: БГНЕС