Видин става по-умен град с технологични решения от А1

Община Видин дигитализира сметосъбирането и таксуването за паркиране в „Синя зона“ с решения на А1 от „Интернет на нещата“

31.10.2022 | 10:25 Редактор: Тодор Петров
Видин става по-умен град с технологични решения от А1

Община Видин използва решения на А1 от „Интернет на нещата“ за повишаване на ефективността чрез облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране и улесняване на дейностите по таксуване при паркиране в „Синя зона“. Високотехнологичните услуги на А1 помагат на представителите на общината да повишават чистотата и качеството на живот във Видин и околните населени места, да оптимизират дейността на паркингите, както и да реализират по-добра събираемост на таксите за паркиране в обособените за това места.

Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България, заяви: „IoT и ICT услуги за бизнеса и публичните институции имат все по-голяма роля за повишаване на ефективността и оптимизиране на разходите. Решенията от „Интернет на нещата“, които внедрихме в община Видин, ясно показват как технологиите помагат за подобряването на градската среда и качеството на живот на гражданите.“

„Постигането на икономически и екологични ползи с помощта на технологиите ни дава увереност, че пътят на дигитализацията, който сме поели заедно с нашия доверен партньор А1 България, е в правилната посока", коментира д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин.

С услугата на А1 за интелигентно сметосъбиране общо 2075 контейнера в общината са оборудвани с датчици. По-голямата част - 1976 от умните контейнери са поставени на територията на град Видин, а останалите 99 са разпределени в няколко населени места в общината – селата Въртоп, Гайтанци, Гомотарци, Кошава и Сланотрън. Информацията от умните устройства се предава към софтуерна платформа, чрез която представителите на община Видин разполагат с анализи в реално време и могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин се повишава чистотата на градската среда и въздуха и се намаляват разходите за сметосъбиране.

Проектите по дигитализация в община Видин включват също и внедрената от А1 система за контрол и управление на услугата „Кратковременно паркиране”, тип “Синя зона”. Решението на А1 помага на общината да повиши с над 50% на приходите си от паркинг зони и обособени за това локации, които обхващат общо над 900 паркоместа в града. Същевременно, технологичната услуга помага и за намаляване на трафика в града за търсене на свободно паркомясто. Ползите от това са, че от една страна се понижава замърсяването на въздуха, а от друга – пести се време на гражданите и гостите на крайдунавския град. Данните показват, че чрез решението на А1 времето за търсене на място за паркиране намалява с до 43%.

Системата за управление и контрол на кратковременното платено паркиране в централната част на град Видин улеснява, автоматизира и организира целия процес по администриране, контролиране на платено преференциално паркиране. То обхваща също служебните абонаменти, събирането на такси за паркиране, както и санкциониране на нарушители. Един от основните компоненти на системата е софтуерът, който анализира и управлява постъпилите данни в системата в реално време.

Решенията за интелигентно сметосъбиране и умно паркиране са част от все по-богатото портфолио от услуги на А1 в сферата на „Интернет на нещата“. Заради множеството му предимства при този тип решения А1 използва технологичния стандарт 3GPP-базиран Narrowband-IoT (NB-IoT). Сред тях са по-доброто покритие, по-дълъг живот на батерията (до 5 години), оптимизиран пренос на данните и високо ниво на сигурност на връзката. Друго предимство на технологията е, че тя работи в лицензиран честотен диапазон, което практически осигурява защита на комуникацията от външни влияния.