Незавидният живот на индийките, заети в производството на Iphone

Работят в много лоши условия, но нямат избор... засега

12.09.2022 | 10:54 Редактор: Тодор Петров
Незавидният живот на индийките, заети в производството на Iphone

През 2021 г. над 250 жени, заети в производството на айфони, внезапно получават симптоми на стомашен вирус, а някои от тях се налага дори да бъдат откарани в болница. Жените са работнички в доставчика на Apple - Foxconn. 

"Никой не ни казваше какво ни се случва. Когато попитахме, ни обясниха, че сигурно е хранително натравяне", разказва днес Аби, която е сред засегнатите.

Тя пристига за интервюто с още няколко колежки, всички млади жени - около 20-годишни. Повечето държат смартфон в ръцете си, но не айфон. Аби разказва за лошите условия в студентските общежития, в които живеели преди. Преди инцидента всички били принудени да спят на земята, разказва момичето. 

"Сега ни дадоха легла, чаршафи, възглавници. Това е по-добре", споделя тя.

Спалните помещения обаче все още са препълнени - по десет жени в стая на двуетажни легла. Сега поне имат течаща вода. Преди им се е налагало да си набавят вода от кладенец пред къщата.

"Храната още е много лоша", оплаква се Аби. Затова и работничките често просто отказват да ядат и отиват на работа, без да са се хранили. "Ако нямаме нормална храна, как се очаква да работим?", пита тя, цитирана от DW.

Доставчикът на Apple в Индия Foxconn се смята за най-големия производител на електроника в света. Повече от 5000 жени работят там и сглобяват айфони от моделите 12 и 13. Скоро ще се наложи да започнат и с iPhone 14). Жените получават минималната заплата в Индия - около 170 евро на месец, от които се удържат и пари за осигуровки и транспорт. След протестите от декември заплатите им леко се увеличават.

Според местен синдикат Foxconn настанява работничките в общежития на 60 километра от фабриката и ги охранява. Аби потвърждава, че е така. Това означава, че много от работничките пътуват по два часа до работното си място и рядко успяват да се наспят. 

За Индия обаче е от изключително значение това, че компания като Apple мести производството си в страната - особено що се отнася до конкуренцията с Китай. Телефоните на американската компания може и да се произвеждат в Индия, но те се изнасят в други страни. 850 милиона индийци притежават смартфон, но едва три процента от тях използват айфон. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК