Колко можем да спестим, ако изключим климатика на автомобила си?

Шофьорите не искат да хабят гориво затова не използват климатик

09.09.2022 | 18:30 Редактор: Ваня Кузманова
Колко можем да спестим, ако изключим климатика на автомобила си?

Автомобилите имат много опции, без които е невъзможно да си представим модерна кола. Климатикът, мултимедийната система с усилвател, високоговорителите, мощните къси светлини, чистачките, отопляемите седалки, прозорци и огледала, както и вентилацията в салона изискват енергия, което означава, че допълнително натоварват генератора, карайки двигателя да използва повече гориво. 

Колко се увеличава този разход, ако всички системи са активирани и колко може да се спести, ако водачът и пътниците изведнъж решат да не използват предимствата на комфорта?

Колко бензин харчи един климатик?

Енергията за бордовите системи на автомобила се извлича чрез работата на генератор, който има директна връзка с вала на двигателя. Ако няма достатъчно енергия, тогава контролният блок "нарежда" на двигателя да увеличи скоростта. Разходът на гориво расте. Излишната енергия отива в батерията и се връща в системата за захранване на автомобила, когато двигателят е изключен или работи в щадящи режими, например по време на празен ход. 

Не е изненадващо, че шофьорите не искат да хабят гориво, а много от тях, поради тази причина, не използват климатик и други опции.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК