Пералня със сушилня – за и против

Имат своите предимства и недостатъци

26.08.2022 | 09:00 Редактор: Ваня Кузманова
Пералня със сушилня – за и против

Комбинираната пералня със сушилня предлага едно голямо удобство – можете да пуснете пералнята сутринта и, когато вечерта се върнете от работа, дрехите да Ви чакат чисти и сухи без никакви усилия от Ваша страна. Тези машини обикновено осигуряват всички програми на една средна до много добра пералня и освен това интегрират двата процес в един и същи уред –  несъмнено удобство, особено в малко жилище.

Както всеки друг уред, този също си има своите предимства и недостатъци. Прочетете кои са те, за да знаете дали покупката на пералня със сушилня ще бъде подходящо решение за Вас.

Пералня със сушилня – плюсове

На първо място, можете да разчитате на точно толкова добро изпиране, колкото при самостоятелните перални. Тук обаче, за да получите сухи дрехи, не се налага да ги вадите, простирате или местите в отделна сушилня, което несъмнено пести време и усилия.

Всяка пералня със сушилня дава възможност за използване на всяка от двете функции поотделно, така че на практика получавате предимствата и на двата самостоятелни уреда. Комбинираният уред заема много по-малко място, което го прави изключително удобен за по-компактни помещения.

И не на последно място, разходите по закупуването и използването обикновено са по-ниски, а фактът, че притежавате един вместо два уреда, допринася за по-ниския отпечатък върху околната среда.

Пералня със сушилня – минуси

Едно от основните неудобства на комбинирания уред е, че капацитетът на сушилнята е наполовина на този на пералнята. Причината е, че трябва да има повече свободно пространство между дрехите, тъй като сушенето се извършва чрез циркулация на горещ въздух в барабана. На практика това означава, че дори да изперете цяло пране, можете да изсушите наведнъж само половината от него. Лесно обаче можете да преодолеете този недостатък, като просто зареждате всеки път пералнята наполовина.

Обикновено процесът на сушене е дълъг, а докато едното пране се суши, не можете да перете друго, какъвто би бил случаят при два отделни уреда. Това може да забави малко процеса на изпиране на всичко необходимо у дома.

Според специалистите комбинираните уреди използват повече вода, отколкото самостоятелните. Има и икономични модели термопомпи с по-високо ниво на енергийна ефективност, но за тях ще трябва да заплатите и по-висока цена.

За кого е подходяща пералнята със сушилня

Комбинираната пералня със сушилня се препоръчва за малки жилища, където е трудно да се намери място за два уреда. Удачно е да се използват и в жилища, които нямат балкон или двор, за да се избегне поставянето на сушилници в стаите. Комбинираният уред е добра идея и за по-малки домакинства, в които не се налага да се пере повече от веднъж дневно. Особено удачен избор е за семейства с малки деца, тъй като може да осигури на родителите повече свободно време за почивка или забавления с децата.

Ако семейството Ви е голямо, вероятно отделните уреди ще Ви помогнат да се справяте по-бързо с прането, тъй като ще можете да използвате пералнята за следващото пране, докато предишното още се суши в отделната сушилня. Освен това е възможно два отделни по-евтини уреда да се окажат на сумарно по-ниска стойност, отколкото комбинирана пералня със сушилня – предимство, ако разполагате с ограничен бюджет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК