Страдате ли от синдрома на социалните мрежи?

Прекомерната им употреба може да окаже негативно влияние върху психиката ни

23.07.2022 | 12:40 Редактор: Петя Кръстева
Страдате ли от синдрома на социалните мрежи?

Едни от най-използваните социални мрежи у нас са Facebook, Instagram и Twitter. Въпреки че имат някои ползи, в някои случаи те могат да повлияят негативно върху нашата психика и доста често не осъзнаваме това. 

Съществуват признаци, подсказващи, че е време да промените навиците си, свързани със сърфирането в мрежата.

Изпитвате синдром на изгубената полза

Това е психологическо явление, чиято същност е страхът да не изпуснете нещо важно и интересно. Социалните мрежи могат да засилят този негативен ефект. Те ви отнемат ценно време от това да бъдете продуктивни по друг начин за себе си или в работата си.

Следите профили в социалните мрежи, които се отразяват негативно на самочувствието ви

Това може да са профили на ваш бивш партньор, супермодели, хора, които водят луксозен начин на живот.  Вглеждате се във всичко това, започвате да сравнявате себе си с други, с това как изглеждате, какво не можете да си позволите с вашия стандарт на живот. Всичко това може да започне да се отразява на отношението към работата ви, ако не сте удовлетворени от нея, или на любовната ви връзка. Следвайте профили, които ви вдъхновяват и мотивират, а също и такива, които отговарят на интересите ви и може да надградите себе си по някакъв начин. 

Четете повече по темата в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК