Хакер е откраднал личните данни на над 1 млрд. китайци?

Анонимният потребител е публикувал в хакерския форум Breach Forums предложение за продажба на над 23 терабайта данни за 10 биткойна

05.07.2022 | 10:19 Редактор: Жаклина Иванова
Хакер е откраднал личните данни на над 1 млрд. китайци?

Хакер твърди, че е получил достъп до личната информация на шанхайската полиция за 1 млрд. китайски граждани. Ако е вярно, това може да е един от най-големите пробиви в бази данни в историята, твърдят експерти, цитирани от Ройтерс.

Анонимният интернет потребител, използващ псевдонима "ChinaDan", е публикувал в хакерския форум Breach Forums миналата седмица предложение за продажба на над 23 терабайта данни за 10 биткойна, което се равнява на около 200 хил. долара.

"През 2022 г. базата данни на Шанхайската национална полиция (SHGA) изтече. Тази база данни съдържа много терабайти от данни и информацията на милиарди китайски граждани", гласи публикацията.

"Базата данни съдържа информация за 1 млрд. китайски граждани и няколко милиарда записа на случаи, включително: имена, адреси, месторождение, национални идентификационни номера, мобилни номера, всички подробности за престъплението/случая", се посочва още.

Ройтерс не е успяла да потвърди дали информацията е вярна. Шанхайското правителство и полицията не са отговорили на запитването за коментар.

От информационната агенция не са успели и да се свържат с ChinaDan, но публикацията му е широко коментирана в социалните мрежи Weibo и WeChat в Китай през последния уикенд, тъй като много потребители се опасяват, че наистина има изтичане на данни.

Хаштагът "изтичане на данни" беше блокиран в Weibo в неделя следобед.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК