Умни сгради създават по-полезна и защитена работна среда

Камерата разпознава лицата на служителите и вика асансьор, програмиран да ги отведе до етажа им

04.05.2022 | 23:32 Редактор: Теодора Патронова
Умни сгради създават по-полезна и защитена работна среда

Веднага щом служителите на Honeywell International влязат в новата си централа в Шарлът, умната сграда се задейства, пише Wall Street Journal.

Камерата разпознава лицата на служителите и вика асансьор, програмиран да ги отведе до етажа им. Сензори на стените измерват нивата на фини прахови частици и на въглероден диоксид в заседателните зали, като пускат свеж въздух, когато нивата нараснат твърде много. По-високите нива на някои частици означават, че е по-вероятно да има вируси. В контролната зала големи екрани показват всеки от 23-те етажа на сградата.

Централата, която беше завършена през 2021 г., е в основата на тиха революция, която обхваща бизнес сградите в САЩ. Офис кулите все повече приличат на многоетажни компютри. Те са пълни със сензори, в офиса на Honeywell има над 300 на етаж, а асансьорите и вратите са свързани с интернет. Всички са наблюдавани от един софтуер от лаптоп или смартфон.

Умните сгради обещават да намалят въглеродните емисии и да създадат по-здравословни работни места. Но те също така предизвикват опасения за съхранението на личните данни и за киберсигурността. Собствениците на сградите често нямат технологична експертиза, което ги прави уязвими от атаки.

Миналата година компании, свързани с умните сгради, са набрали рекордните 2,88 млрд. долара рисков капитал, сочат данни на CB Insights.

Нарастващата популярност на работата от разстояние кара собствениците на сгради да търсят начини да ги запълнят и сега те се конкурират с домовете на хората, които са все по-пълни с устройства като умни говорители и врати. Това създава натиск за инвестиране в технологии.

Пол Дохърти, президент на компанията за инвестиции в имоти PRP, смята, че подобни инвестиции се отплащат, защото правят сградите по-зелени, по-евтини за управление и по-привлекателни за наемателите, което от своя страна увеличава стойността им. 

Много собственици на сгради не обръщат особено внимание на дигиталната сигурност в сградите си, казват консултанти по киберсигурност. Тъй като повечето системи в една умна сграда са свързани помежду си, достъпът до свързана с интернет врата може да даде на престъпници контрол над целия небостъргач. Те може да заключат вратите и асансьорите, докато бъде платен откуп, или да се възползват от слабости, за да откраднат големи масиви от данни.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК