Какво още трябва да направите при смяна на зимните гуми с летни?

Тези операции ще ви позволят да оцените състоянието на много компоненти на вашия автомобил

18.04.2022 | 22:07 Редактор: Ваня Кузманова
Какво още трябва да направите при смяна на зимните гуми с летни?

Наред със сезонната смяна на гуми си струва да извършите няколко операции, които ви позволяват да оцените състоянието на много компоненти и възли на вашия автомобил. Тези, които имат и двата комплекта гуми на джанти, често "преобуват" колите си сами - в гаражи или на тротоара. Предимствата са очевидни: ще спестите пари, ще направите лека тренировка и не е нужно да стоите на опашки.

Независимо от това дали посещавате сервизен център за смяна на гуми - "гумаджия" или сменяте сами гумите си обаче, можете да организирате одит на окачването, кормилното управление и трансмисията. В крайна сметка не всеки има възможност да намери канал за да направи въпросния преглед и диагностика. Проверката не е трудна, не изисква много опит като автомонтьор и не отнема много време и усилия. 

След това, като окачите колелото, можете да проверите няколко свързани с безопасността характеристики на окачването и спирачната система. Колелата на незадвижващата ос трябва да се въртят лесно, меко, без паразитни звуци. Допуска се само леко шумолене на спирачните накладки по диска.

Чрез разклащането във вертикална равнина, можете да проверете състоянието на шарнирните болтове. Опитайте да разклатите спирачния апарат с ръка - трябва да се усети лека подвижност. Това е потвърждение, че водачите на апарата и буталото в цилиндъра не са се клеясали.

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК