ЕС и САЩ се споразумяха за трансфера на данни помежду си

Цели се гарантиране на неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи

26.03.2022 | 12:27 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС и САЩ се споразумяха за трансфера на данни помежду си

Европейският съюз и Съединените щати са постигнали временно споразумение за избягване на големи прекъсвания в трансатлантическите потоци от данни, които бяха изложени на риск заради решение на Съда на ЕС, обявиха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и американският президент Джо Байдън, предава Ройтерс.

Трансферите на данни между ЕС и САЩ бяха в риск заради решение на Съда на Европейския съюз от 2020 г., което обезсили предишно споразумение, целящо балансиране на европейските опасения за неприкосновеността с мерките за следене на САЩ.

Временното споразумение ще предложи на компаниите, които се занимават с потоци от лични данни през Атлантическия океан, правни защити, в допълнение към клаузите, които вече ги пазят. Финалната сделка обаче може да отнеме месеци, твърдят властите в ЕС.

"Разбрахме се за безпрецедентни защити на неприкосновеността на данните и сигурността на гражданите", коментира Байдън по време на съвместна пресконференция в Брюксел с председателя на ЕК.

"Доволна съм, че постигнахме принципно споразумение по новата рамка за трансатлантическия поток на данни", уточни Урсула фон дер Лайен.

"Това ще даде възможност за предсказуеми и надеждни потоци от данни между ЕС и САЩ, като се гарантират неприкосновеността на личния живот и гражданските свободи", допълни тя, без да уточнява подробности.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК