Google Maps блокира данните за пътния трафик в Украйна

Русия нарича действията си "специална операция"

28.02.2022 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова
Google Maps блокира данните за пътния трафик в Украйна

В неделя Google потвърди, че временно е деактивирала за Украйна някои инструменти на Google Maps, които предоставят информация в реално време за пътната обстановка и натовареността на различни места.

Компанията съобщи, че е предприела глобално деактивиране на данните за пътната обстановка в Google Maps и на информацията в реално време за това колко натоварени са обекти като магазини и ресторанти в Украйна с оглед на безопасността на местните общности в страната, след като се е консултирала с редица източници, включително с регионалните власти, предава Ройтерс.

Украйна е изправена пред атаки от руските сили, които нахлуха в страната в четвъртък. При падането на ракети върху украинските градове близо 400 хил. цивилни, предимно жени и деца, избягаха досега в съседните страни. Русия нарича действията си в Украйна "специална операция".

Големите технологични компании, включително Google, заявиха, че предприемат нови мерки за защита на сигурността на потребителите в региона.

Професор от калифорнийския Институт за международни изследвания Middlebury заяви, че Google Maps му е помогнал да проследи „задръстване", което всъщност е било руско движение към границата часове преди руският президент Владимир Путин да обяви нападението, съобщава Investor.bg.

Google заяви, че информацията за трафика в реално време остава на разположение на шофьорите, които използват функциите ѝ за навигация "завой по завой" в района.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК