Бивш служител на Apple откраднал над $10 млн. чрез серия от схеми

Дирендра Прасад е изправен пред пет обвинения

21.03.2022 | 11:20 Редактор: Искра Ангелова
Бивш служител на Apple откраднал над $10 млн. чрез серия от схеми

Американски прокурори обвиниха бивш служител на Apple, че е измамил производителя на iPhone с повече от 10 млн. долара чрез серия от схеми, предава Ройтерс.

Дирендра Прасад е изправен пред пет обвинения, след като е използвал своята "позиция, предполагаща доверие", като купувач в глобалната верига на доставките на Apple, за да измами компанията, сочат документи, подадени в петък във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Прокурорите твърдят, че като купувач от името на Apple Прасад е преговарял с доставчици и е направил поръчки, а компанията е правила плащания въз основа на сумите от фактурите, които той е въвел в своята система за покупки.

Твърди се, че Прасад е измамил Apple, като е прибирал отстъпки, крадейки части чрез използването на фалшиви поръчки за ремонти и е карал Apple да плаща за артикули и услуги, които компанията никога не е получила.

Прокурорите казват, че Прасад също така е укривал данъци и е прал пари от схемите си. Apple го е уволнила през декември 2018 г. след десетилетие, в което той е работил за компанията, показват съдебните документи.

Не е ясно дали Прасад има адвокат. Мъжът не е открит за коментар по темата, съобщава Investor.bg.

Двама собственици на компании доставчици, които са правили бизнес с Apple и за които се твърди, че уговаряли с Прасад подобни схеми и измами, през декември се признаха за виновни по свързани обвинения, показват съдебни записи.

Прасад е изправен пред обвинения, включително интернет и пощенска измама, заговор за извършване на пране на пари, измама на Съединените щати, както и укриване на данъци.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК