Завод на Tesla в Китай спира работа заради огромно огнище на Ковид-19

Мярката е свързана със затягането на ограниченията

16.03.2022 | 12:21 Редактор: Искра Ангелова
Завод на Tesla в Китай спира работа заради огромно огнище на Ковид-19

Американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. спира производството в своята фабрика в Шанхай за два дни, показва вътрешнофирмено съобщение, което е изпратено и до доставчиците на компанията. Мярката е свързана със затягането на коронавирусните ограничения в Китай, където избухнаха най-големите огнища на заразата от 2020 г. насам, информира Ройтерс. 

На доставчиците и персонала на Tesla е съобщено, че производството ще бъде спряно в сряда и четвъртък (16 и 17 март).

Не е посочена конкретна причина за преустановяването на работата в завода, известен като третата гигафабрика на концерна, където се сглобяват Model 3 и Model Y, съобщава Investor.bg.

Много градове в Китай, включително Шанхай, провеждат масови тестове за Ковид-19 сред населението в опит да овладеят най-голямото огнище в страната от две години насам. Мерките доведоха и до спиране работата във фабриките в някои части от страната, което допълнително влошава проблемите при веригите на доставка.

Фабриката на Tesla в Шанхай произвежда автомобили за китайския пазар като същевременно изнася част от продукцията към Европа и Япония. През февруари заводът е доставил общо 56 515 превозни средства, в това число и 33 315 коли за износ, според изчисления на Китайската асоциация за леки автомобили. Това прави средно по 2018 автомобила на ден.

Мерките се отнасят за общите монтажни линии на завода, посочват източници, запознати с вътрешнофирменото съобщение. В известието не се посочва каква ще бъде загубата на производство или дали Tesla може да компенсира това, когато фабриката възобнови дейността си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК