Смяна на стопове - нови или втора ръка?

10.03.2022 | 16:55 Редактор: Искра Ангелова
Смяна на стопове - нови или втора ръка?

Стоповете са едни от най-важните елементи от светлинната система на автомобила. Разположени са в задната част на превозното средство и се включват автоматично след натискане на спирачките. По този начин предупреждават шофьорите, че автомобилът пред тях намалява рязко скоростта или се готви да спре.

Видове стопове

При натискане на спирачките стоповете светят в ярък червен цвят, а що се отнася до видовете стопове, то те могат да бъдат както LED, така и халогени или ксенони.

Халогени - Те използват нажежаема волфрамова жичка и инертен газ, за да генерират светлина. Може да се каже, че халогените са най-разпространения вид и са стандартни за повечето превозни средства.

LED - Светодиодни стопове набират сериозна популярност през последните години, тъй като имат много по-малка консумация на енергия, светят по-силно и издържат по-дълго от конвенционалните халогенни стопове.

Ксенони - Ксеноновите светлини използват електрическа дъга вместо нажежаема жичка. Те са по-силни, по-ярки, по-дълготрайни, но и доста по-скъпи от останалите два вида.

Стопове - нови или втора употреба?

Без значение какви са стоповете на вашия автомобил, дойде ли време за смяна най-вероятно си задавате въпроса дали да закупите нови или да потърсите стопове втора ръка.

За да ви помогнем да направите правилния избор ще ви представим някой от плюсовете и минусите от покупката както на нови, така и на стопове втора употреба.

Предимства и минуси на покупката на нови стопове

Основното предимство на новите стопове е, че са… нови и се предлагат в магазините в красива опаковка и в безупречен търговски вид.

Другият плюс е, че магазините, които предлагат нови авточасти са много, което означава, че можете много по-бързо и лесно да откриете стоповете, подходящи за вашия модел и марка автомобил.

Като минуси можем да посочим, че цената на чисто новите стопове понякога е неоправдано доста висока.

Освен това, обикновено магазините за нови части поддържат на склад основно стопове за марки и модели автомобили, които в момента са най-разпространени в страната. А това означава, че ако карате по-малко разпространена марка кола или по-стар модел, доста по-трудно ще откриете модела стопове, които са ви нужни.

Предимства и минуси на покупката на стопове втора ръка

Един от най-големите плюсове от покупката на стопове втора употреба е изгодната цена. Стопове втора ръка могат да се открият на половината от цената, на която се предлагат новите, което е голямо облекчение, ако търсите стопове с отлично качество на добри цени.

Другото предимство е огромното разнообразие от модели стопове, което може да се открие в магазините за авточасти втора употреба. За разлика от другите магазини, в които се набляга основно на продажбата на части, които са най-разпространени и търсени в момента, в магазините за употребявани части се предлагат авточасти (в това число и стопове) за всички модели и марки автомобили. 

Това е възможно, тъй като в подобни магазини работят с партньори от цялата страна и Европа, които им предоставят за продажба части буквално за всякакви видове автомобили, без значение от годината на производство.

Третото, не по-малко предимство е, че над 95% от стоповете втора ръка, които се предлагат са ОЕМ. Това означава, че са оригинални (свалени от оригиналното оборудване на автомобила) и са с много високо качество.

И последно, но не и по значение, купувайки авточасти втора ръка вие не само давате втори живот на автомобилните стопове, но и се грижите за опазването на околната среда и за намаляването на отпадъците.

Като минус можем да посочим, че е възможно да се наложи да изчакате, ако в момента стоповете втора употреба, които са ви необходими не са налични. Това понякога се налага, тъй като количествата са ограничени и е възможно точно в този момент да няма наличност на модела стопове, които искате да закупите.

Добрата новина е, че това се случва наистина рядко, тъй като всеки ден в магазините за авточасти втора употреба се прави ново зареждане на части за автомобили.

Източник снимка: unsplash.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК