Създадоха дрегер, откриващ Ковид-19 за минути и с 98% точност

Австралийска компания се надява да започне серийното производство на тестера през март

04.02.2022 | 07:40 Редактор: Здравко Черкезов
Създадоха дрегер, откриващ Ковид-19 за минути и с 98% точност

Австралийски разработчици са създали устройство, което може да открие наличието на коронавирус в издишания въздух, съобщи австралийският телевизионен канал 9News.

Специалистите от технологичната компания Examine Holdings са успели да създадат устройство, подобно на обикновен дрегер за алкохол, което може да открие наличието на SARS-CoV-2 в издишания въздух. 

"Това е много лесно за използване устройство. Всичко, което трябва да направите, е да издишате в продължение на пет секунди в специалния отвор на устройството. Тестерът ще анализира веществата в издишания въздух и ще генерира QR код, който ще кодира резултата от теста за Ковид-19", каза управляващият директор на Examine Holdings Колин Хики.

Резултатът може да бъде получен за няколко минути чрез сканиране на кода със смартфон.

Според Хики предварителните тестове на устройството са доказали, че тестерът е поне 98% точен и може да открие наличието на коронавирус почти веднага след заразяването. 

Компанията се надява да започне серийното производство на тестера през март тази година, така че той да бъде на разположение за публична продажба в края на април или началото на май 2022 г., предаде БГНЕС.

Снимка: Аlcotester.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК