Хляб, олио и ориз с криптовалута - магазин във Велико Търново работи с биткойни

Пенсионерите предпочитат да пазаруват с пари в брой

31.01.2022 | 19:17 Редактор: Здравко Черкезов

Квартален хранителен магазин във Велико Търново вече се разплаща с криптовалута. Собствениците стартирали услугата преди седмица, като не се притесняват, че част от оборота им ще е в биткойни. 

Великотърновци, които копаят криптовалута, са готови да пазаруват от бакалията. Пенсионерите обаче предпочитат да пазаруват с пари в брой.

"Клиентите имат възможност да си пазаруват чрез биткойни, като транзакциите стават по същия начин като чрез ПОС терминал. В приложението въвеждаме сумата и те сканират QR кода и транзакцията се осъществява", обясни продавач-консултантът Ирена Кръстева.

В кварталната бакалия нямат притеснения, че част от оборота може да е в криптовалута.

"Решихме да направим нещо иновативно, затова предприехме това заплащане. Решихме да имаме спестявания и в биткойни", каза собственикът на магазина Росица Стефанова.

"Натрупаната сметка се трупа в приложението, което е дигитален портфейл. Самата сума се трупа като биткойни, не като реални пари", поясни Кръстева.

Оказва се, че има търновци, които са готови да купуват хляб, олио и ориз с криптовалута. За пенсионерите обаче виртуалната валута е непонятна.

"Бих се възползвал, аз самият имам приложение със спестени средства - криптовалута, бих си купил стоки от първа необходимост, от хранителен магазин", сподели Мирослав Дечев.

"В кеш е по-добре, не сме свикнали в България с такова нещо", коментира пенсионер.

Предстои във Велико Търново и други търговски обекти да въведат разплащане с биткойни.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК