Какво показва лампичката Check Engine и трябва ли да притеснява шофьорите?

Обикновено започва да мига при грешка в работата на двигателя или скоростната кутия

25.01.2022 | 20:57 Редактор: Ваня Кузманова
Какво показва лампичката Check Engine и трябва ли да притеснява шофьорите?

При студено време двигателят на автомобила изпитва повишени натоварвания и всяка дреболия или спестяване на горива и смазочни материали може да създаде проблеми. Част от тях се обозначават от лампичката Check Engine, която много често светва неочаквано. Какви неизправности може да показва този индикатор и трябва ли шофьорът да се притеснява от тях?

Обикновено лампата за "проверка" започва да мига, след като електрониката е открила грешка в работата на двигателя или на скоростната кутия и е съхранила кода на тази грешка в паметта. Доста често такива изненади се случват през зимата, особено при внезапни промени в температурата. Една от причините за тези проблеми могат да бъдат "бъгове" в различни сензори, като това се дължи на факта, че в контактите им попада влага или конденз.

Понякога се случва, лампичката да се активира при стартиране на двигателя след мразовита нощ. В началото автомобилът работи на високи обороти, които системата сваля при достигане на работна температура. В този процес участват няколко различни сензора и дори само един от тях да издава периодични сигнали, е напълно възможно да се активира лампата за проверка.

Повече по темата четете в Automedia.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК