fallback

Facebook блокира страницата на полските националисти заради дезинформация

Това не е първият случай, в който Facebook предизвиква обвинения в антиконсервативна пристрастност

19.01.2022 | 22:01 Автор: Жаклина Иванова

Полските националисти са ядосани на Facebook. Този месец гигантът на пазара на социалните медии забрани страницата на опозиционната националистическа партия "Конфедерация" заради разпространяване на дезинформация за Ковид-19.

Вместо да се зарадват на неприятностите на политическия си опонент, полските правителствени представители се втурнаха да го защитават, свързвайки забраната с преговорите за правилата, регулиращи цифровите платформи, включително в Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA).

Това не е първият случай, в който Facebook предизвиква обвинения в антиконсервативна пристрастност, които повтарят тези срещу социалните медии в САЩ. През 2016 г. социалната мрежа премахна страницата на Асоциацията "Марш на независимостта", организатор на ежегодния националистически марш във Варшава, позовавайки се на реч на омразата.

В защита на решението тогавашният заместник-ръководител на отдел "Обществена политика" на Facebook за Европа, Близкия изток и Африка Ричард Алън написа, че стандартите на платформата за социални медии са "политически неутрални", пише в материал за Center for European Policy Analysis (CEPA) Анабел Чапман, която е и кореспондент в Полша на The Economist, Foreign Policy и Тhe Spectator.

Настоящата забрана е насочена към крайнодясна националистическа партия, която е силен критик на управляващата дясна партия "Право и справедливост". Въпреки че Конфедерацията има само 11 депутати в 460-местния Сейм, долната камара на парламента, тя има силна аудитория във Facebook с 671 000 последователи, което е повече от два пъти повече от тези на "Право и справедливост".

Подобно на други националистически полски движения, Конфедерация използва социалните медии, за да достигне до своите поддръжници, които са предимно млади мъже.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback