fallback

Ще бъде ли разбит Facebook на по-малки части?

Обвиняват компанията в монополно положение на пазара на онлайн мрежи

12.01.2022 | 15:55 Автор: Жаклина Иванова

Искът на американския регулатор за защита на конкуренцията, с който правителството възнамерява да разбие Facebook на по-малки части, беше приет от съда във Вашингтон при втория опит. През миналото лято съдия Джеймс Боасбърг отхвърли първата версия, като се позова на недостатъчна аргументация.

В променения иск той вече смята обвинението в нелоялна конкуренция за много по-обосновано, както стана ясно от съдебните документи, публикувани във вторник. Съдията също така отхвърли искането на Facebook за прекратяване на делото, тъй като ръководителят на Федералната търговска комисия (FTC) Лина Хан била пристрастна, предава Bloomberg.

Комисията обвинява Facebook в монополно положение на пазара на онлайн мрежи. За да защити този монопол по нечестен начин, Facebook била купила и услугата за чат WhatsApp и платформата за снимки Instagram. Поради това регулаторът настоява придобиванията да бъдат отменени. Производството вероятно ще отнеме години.

Първоначалната жалба беше подадена през декември 2020 г. в края на мандата на тогавашния президент Доналд Тръмп, но беше изменена под ръководството на новия ръководител на FTC Хан, която беше назначен от неговия наследник Джо Байдън.

По искане на съдията FTC предостави повече аргументи в изменената жалба, за да докаже монополното положение на Facebook. Агенцията разчита основно на тенденциите в броя на потребителите, както и на анализи на времето, което хората прекарват в платформата.

"Този път FTC си е написала домашното", пише съдията.

Същевременно в жалбата FTC се опитва ясно да очертае пазара на социалните мрежи. Според жалбата социалните мрежи са платформи, чрез които потребителите поддържат контакт с приятели и семейство и споделят публикации и преживявания в общо пространство.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback