Китай с мащабен план - превзема света с роботи

Планът на Пекин е за 20% годишен ръст на приходите от промишлената роботика

08.01.2022 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева
Китай с мащабен план - превзема света с роботи

Китай ще се съсредоточи до 2025 г. върху изграждането и притежаването на промишлени роботи, както и модернизирането на оборудването и процесите, използвани в производствения сектор.

Последният план има потенциала да помогне на Пекин да се превърне във фабриката на бъдещето с изключително ефективни и прецизни машини. И то във време, когато най-голямото препятствие на САЩ пред конкурентоспособността е точно това.

Ядрото на най-новия интелигентен производствен план е нарастването на приходите в сектора на промишлената роботика в страната с годишен темп от 20% през следващите три години. Цел е и удвояване на плътността на роботите - прокси за приемане на автоматизацията. Те вече са не само във фабриките, но и в складовете, логистиката. Те карат целия сектор да работи по начин, който повишава производителността, включително по-добри и повече електрически автомобили, батерии и електроника, информира bloombergtv.bg.

Китай е най-големият пазар – той има 44% от роботизираните инсталации в света. Нарежда се на 9-то място по гъстота в световен мащаб, спрямо 25-то място само преди пет години. Според Международната федерация на роботите САЩ, с дял от 8%, са на 7-мо място.

Съединените щати и други нации също планират модерно производство. Въпреки това е постигнат ограничен напредък. Глобалната верига за доставки, която накара компаниите по целия свят да се борят да произвеждат стоки с всички правилни части навреме, показва това ясно.

Погледнато през тази леща, планът на Пекин е точен: поддържането на света в зависимост от Китай възможно най-дълго.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК