Робот поставя ваксини без игла

Коби е проектиран и изграден с изключителна гъвкавост и просто се нуждае от актуализации на софтуера

13.11.2021 | 17:57 Редактор: Искра Ангелова
Робот поставя ваксини без игла

Повечето от нас се страхуват от ваксинация заради иглата? Докато големи компании като Pfizer работят, за да ги превърнат във форма на хапчета, от друга страна, нов робот може да направи процеса на ваксинация още по-лесен и по-малко плашещ, тъй като извършва инжекции съвсем сам и без убождане с игла. Този робот е разработен от Cobionix, която е автономна компания за роботика, пише изданието Analytics Inside.

Роботът Коби е представена като автономна и гъвкава платформа за роботика, която може да изпълнява безброй задачи без човешка намеса и това набира голяма популярност през годините. Както обикновено, роботите са проектирани да изпълняват различни задачи, но сега те се изграждат за цел, която може да бъде по-достъпна от човешки служител, като поема опасни задачи.

Коби е проектиран и изграден с изключителна гъвкавост и просто се нуждае от актуализации на софтуера и незначителни допълнителни инструменти за смяна на работата. Това позволява намаляване на цената му, а за да покажат колко гъвкав може да бъде, създателите му демонстрираха, че той може да поставя ваксини, информира "Фокус".

Той използва по-малко плашеща алтернатива, технология за инжектиране без игла, разработена от друга компания, която използва флуидна струя с високо налягане, която e по-тънка от косъм, инжектираща съдържанието на ваксината дълбоко в тъканта на ръката. Докато повечето от роботите за хирургия се управляват дистанционно, вместо това Коби автоматизира всички свои процеси, използвайки камери, за да открие присъствието на пациент и след това тяхната идентификация.

Ръката на робота разполага с LiDAR сензор, който сканира бързо пациента, за да създаде 3D карта на тялото му, която се анализира от софтуер, за да се определи най-доброто място за инжектиране. И тогава се подготвя за поставянето на ваксината. Автоматизирането на такива задачи може да направи ваксинирането на големи популации по-евтино, по-бързо, по-лесно и по-безопасно без помощта на медицински специалисти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК