Toyota детронира General Motors като най-продаван автомобилен производител в САЩ

GM губи короната в пръв път от 1931 г.

05.01.2022 | 07:51 Редактор: Тодор Петров
Toyota детронира General Motors като най-продаван автомобилен производител в САЩ

За първи път от 1931 г. насам General Motors не е най-продаваният автомобилен производител в САЩ. Базираната в Детройт компания загуби короната си в битка с японския конкурент Toyota, който отчете 10-процентент ръст на продажбите за миналата година.

С 2,3 милиона продадени коли в САЩ през 2021 г. Toyota изпревари GM, който може да се похвали с 2,2 млн. продажби, предаде Bloomberg. 

Промяната във върха на класацията за САЩ отразява една турбулентна година на фона на глобалните проблеми с доставките, които принудиха много концерни да преустановят или свият производството си. От задръствания на танкери по пристанищата до недостига на полупроводници – автомобилните компании трябваше да търсят начини да се справят с тези предизвикателства, без това сериозно да навреди на тяхната рентабилност.

Прогнозите сочат, че през декември концерните са продали в глобален план около 12,5 млн. превозни средства, което представлява спад от 23% спрямо същия месец на 2020 г.

Силното представяне на Toyota през 2021 г. беше подкрепено от продажбите на седани като Corolla и Camry. Въпреки че най-продаваният модел на автомобилния производител остана RAV4, продажбите на компактния SUV всъщност спадат с 5% за годината. Продажбите на Corolla и Camry в същото време растат съответно с 5% и 6,6%.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК