Мъск каза до колко време хора ще стъпят на Марс

"Трябва да бъдем многопланетен вид" заяви той

03.01.2022 | 15:37 Редактор: Искра Ангелова
Мъск каза до колко време хора ще стъпят на Марс

След двадесет секунди обмисляне в скорошно интервю от два часа и половина за космоса, Илън Мъск даде присъдата си по въпроса още колко време ще отнеме на човечеството да стъпи на планетата Марс, пише американското списание Futurism.

"В най-лошия случай това ще се случи след десет години. Трябва да бъдем многопланетен вид", каза главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX на водещия на подкаст Лекс Фридман.

Мъск каза, че Starship, ракетата за многократна употреба на SpaceX, е най-сложната ракета, създавана някога и очаква тя да изпраща хората до Марс безопасно. Струва си да се отбележи обаче, че Мъск има навика да обещава и не изпълнява, отбелязва изданието. Само тази седмица неговият производител на електрически превозни средства Tesla изтегли почти половин милион автомобила.

Все пак SpaceX постигна неща, за които съмняващите се казаха, че са невъзможни. Сега редовно изпраща астронавти до Международната космическа станция и извън нея. И Starship вече е сключил изгодна сделка с НАСА за доставянето на астронавтите на агенцията на Луната и е напускал Земята няколко пъти - макар че все още не е стигнал до орбита, за да бъдем честни, и повечето полети са завършили със зрелищни експлозии.

Мъск обаче уточнява, че не говори за колонизиране на Марс след десет години, а за мисия за приземяване или проучване. Той каза, че намаляването на разходите и повторното използване на части е основният ключ към успеха в реализирането на едното и другото и че макар в момента да не можете да купите билет до Марс дори за 1 трилион долара, изхвърлянето на всяка значителна част от ракетата драстично увеличава разходите.

"На теория Starship може да струва 1 милион долара за стартиране, може би 2 милиона долара. И пускам над 100 тона в орбита, което е лудост. Не се изисква нова физика", сподели Мъск, цитиран от "Фокус".

"Възможно? Да. Вероятно? Ех, журито все още е навън. Но ако Starship продължава да постига еталонни показатели и да печели сладки пари от НАСА, може наистина рано или късно човек да стъпи на Марс" - коментира изданието.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК