С мисъл за природата: Учени създадоха биоразградими батерии

След употреба могат да бъдат заровени в почвата, където се разграждат в рамките на месец

29.12.2021 | 18:18 Редактор: Теодора Патронова
С мисъл за природата: Учени създадоха биоразградими батерии

Учени създадоха биоразградими батерии, които след употреба могат безопасно да бъдат заровени в почвата. Тънките като хартия батерии един ден могат да се превърнат в екологично устойчив вариант за захранване на смартфони и гъвкави преносими електронни устройства, съобщава "Стъди Файндс".

Изследователи от Технологичния университет в Нанянг са разработили цинкови батерии, съставени от електроди (през които електрическият ток напуска или влиза в батерията), отпечатани със ситопечат върху двете страни на парче целулозна хартия, която е подсилена с хидрогел. След като батерията бъде изтощена, тя може да бъде заровена в почвата, където се разгражда напълно в рамките на един месец.

В експеримент за доказване на концепцията, описан в научното списание Advanced Science, екипът на университета демонстрира как квадрат от отпечатана хартиена батерия с размери 4 на 4 см може да захранва малък електрически вентилатор в продължение на поне 45 минути. Огъването или усукването на батерията не прекъсва захранването.

В друг експеримент, използващ батерия с размери 4 на 4 см за захранване на светодиод, учените показаха, че въпреки отрязването на части от хартиената батерия, светодиодът остава да свети. Това показва, че рязането не влияе на функционалността на батерията, съобщи БГНЕС.

Учените смятат, че тяхната биоразградима батерия може да бъде интегрирана в гъвкава електроника, като например сгъваеми смартфони, които вече са на пазара, или в биомедицински сензори за наблюдение на здравето.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК