Лидерството на биткойна отслабва за сметка на по-малките монети

Полкадот и кардано отбелязаха едни от най-големи ръстове в понеделник

28.12.2021 | 07:49 Редактор: Здравко Черкезов
Лидерството на биткойна отслабва за сметка на по-малките монети

С приближаването на края на силната за криптовалутите 2021 г. някои от по-малките монети се оказват под светлините на прожекторите. Полкадот и кардано са токените с едни от най-големи ръстове в понеделник след един относително спокоен празничен уикенд.

Минути преди 20 ч. българско време криптовалутата полкадот поскъпва с 4,2% до 32,48 долара, а карданото с 6,7% до 1,56 долара. От своя страна цената на биткойна напредва с 3,1% до 51 924,73 долара, а тази на етера с 1,1% до 4121,96 долара, показват данни на CoinDesk.

"Няма спор, че лидерството на биткойна отслабна напоследък", коментира Мат Мейли, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co. Според него това се дължи на факта, че инвеститорите преследват най-новата тенденция.

Много криптовалути, извън най-популярните, отбелязаха значително поскъпване през тази година на фона на засиления интерес към сектора. Монети като доуджкойн, кардано и шиба ину добиха значителна популярност.

"Биткойнът отбелязва силно развитие в световната икономика, но лесно може да видим как този напредък е изпреварен от някои от по-малките и бързо разрастващи се мрежи", посочва Мати Грийнспан, основател на Quantum Economics.

Тази динамика отслабва лидерството на биткойна, като общо активите на свързани с монетата продукти са намалели с 20% до 39 млрд. долара през декември, показват данни на CryptoCompare. Това сви дела на биткойн продукти на криптопазара до 67,8% от 70,6% – най-ниският дял за годината.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК