В САЩ приеха нови правила за съкращаване на вредните емисии от автомобилите

Властите са готови са поддържат компании произвеждащи електромобили

22.12.2021 | 23:42 Редактор: Ваня Кузманова
В САЩ приеха нови правила за съкращаване на вредните емисии от автомобилите

Администрацията на президента на САЩ - Джо Байдън, прие новите правила по съкращаване на вредните емисии на леките и лекотоварни автомобили. Постановлението определя изискванията и стандартите, с които трябва да се съобразяват автомобилните производители и техните дилъри, съобщава The Washington Post.

Според новите правила, през 2026 г. нивата на вредни емисии на леки автомобили, всъдеходи и пикапи, произведени през периода 2023-2026 г., трябва да бъдат 161 гр СО2 на миля (1,6 км), което означава под 100 гр/км. Тази цифра е два пъти от показателя за 2020 г., който през миналата година за САЩ беше 349 гр/миля.

Освен това, властите в страна изразяват пълна готовност да поддържат компаниите, произвеждащи електрически превозни средства. Това ще помогне на автомобилните производители да увеличат дела на електрическия транспорт на американския пазар.

Постановлението на Байдън беше прието с огромно въодушевление от медиите в САЩ. Новият документ беше определен като "най-голямата стъпка на американския президент в борбата с глобалното затопляне".

Експертите пресмятат, че след 5 години дялът на електрическите превозни средства в страната ще достигне 20%.

Повече по темата четете на Automedia.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК