Британската антитръстова агенция нареди на Meta да продаде Giphy

Сделката ще намали конкуренцията между социалните медии

30.11.2021 | 23:18 Редактор: Теодора Патронова
Британската антитръстова агенция нареди на Meta да продаде Giphy

Британската антитръстова агенция нареди на Meta Platforms Inc. компанията-майката на Facebook да продаде Giphy поради проблеми с конкуренцията. Това първият случай в историята, когато глобален регулатор е принудил технологичен гигант да разтрогне завършена сделка. Това е сериозен обрат след дългогодишен период, в който тези компании поглъщаха свои по-малки конкуренти без на практика без никаква ответна реакция.

Органът за конкуренция и пазари установи, че сделката на стойност 315 милиона долара, сключена през миналата година за търсачката, значително ще намали конкуренцията между социалните медии, според изявление във вторник.

Това е първият път, когато регулатор в Европа или САЩ нарежда на голяма технологична компания да отмени придобиване, вместо да плаща огромна глоба. Meta вече има два избора: да обжалва или да продава.

Сделката за търсачката Giphy, завършена миналата година, предизвика опасения от регулаторите на Обединеното кралство от самото начало. Първоначално антитръстовото разследване беше отложено, след като служители наредиха на Facebook да спре плановете за интегриране на компанията, което предизвика продължителна съдебна битка.

Компанията ще може да обжалва решението пред Апелативния съд в областта на конкуренцията на Обединеното кралство, където ще има изслушване с функцията на съдебен контрол. Този процес разглежда как Апелативният съд е стигнал до своето решение. Ако Meta приеме решението на съда, компанията ще трябва да намери подходящ купувач, който ще бъде проверен от регулатора.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК