САЩ стартират разследване срещу Instagram за вреди към потребителите

Главните прокурори проверяват дали компанията е изложила обществеността на риск

19.11.2021 | 10:25 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ стартират разследване срещу Instagram за вреди към потребителите

Двупартийна коалиция от главни щатски прокурори заяви, че разследва как Instagram привлича и засяга младите хора, засилвайки натиска върху компанията майка Meta Platforms Inc. заради потенциалните вреди за потребителите, пише The Wall Street Journal.

Водена от осем щата, включително Масачузетс и Небраска, коалицията се фокусира върху "техниките, използвани от Meta за увеличаване на честотата и продължителността на ангажираността на младите потребители и произтичащите от това вреди".

Главните прокурори разследват дали компанията, известна преди като Facebook, е нарушила законите за защита на потребителите и е изложила обществеността на риск.

"Когато социалните медийни платформи третират децата ни като стока за манипулиране с цел по-дълго ангажиране на екрана и извличане на данни, е наложително главните прокурори да ангажират нашия разследващ орган съгласно нашите закони за защита на потребителите", посочи главният прокурор на Небраска Дъг Питърсън.

Други главни прокурори, участващи в координирането на усилията, са тези на Калифорния, Флорида, Кентъки, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт. Пълният списък на щатите, които се присъединяват към разследването, все още не е публичен, но говорител на Масачузетс каза, че е широк и покрива цялата страна.

Говорител на Meta подчерта, че разследването се основава на неразбиране на проблеми, които засягат и други социални медийни платформи.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК