Toyota с подробности за първия си масов електромобил, който ще конкурира Tesla

bZ4X ще бъде представен в Европа на 2 декември

02.11.2021 | 23:22 Редактор: Жаклина Иванова
Toyota с подробности за първия си масов електромобил, който ще конкурира Tesla

Toyota разпространи подробности за първото си масово електрическо превозно средство, което ще е значителна стъпка за втория по големина производител на автомобили в света.

bZ4X е SUV с допълнителни слънчеви панели на покрива, който ще се продава както с предно, така и със задвижване на всички колела.

Публиката видя за първи път концепцията за bZ4X – "bZ" означава "отвъд нулата (beyond zero)" – на автомобилното изложение в Шанхай през април тази година, но Toyota публикува подробностите за автомобила едва миналата седмица.

Съобщението е стъпка напред за Toyota, която по-бавно преминава към електрически превозни средства, захранвани с батерии, отколкото конкурентите си, като вместо това разчита в голяма степен на хибридната технология.

Toyota представи на света първия масово произвеждан хибрид Prius през 1997 г., като компанията продължава да трупа опит в тази област.

Въпреки че автомобилът не е първото електрифицирано превозно средство на Toyota – тази титла се държа от краткотрайния RAV4 EV – той бележи първото електрическо превозно средство, което ще се конкурира директно с Hyundai Ioniq и Tesla Model Y. Toyota вече произвежда второто поколение Mirai, електрифициран автомобил, задвижван от водородна горивна клетка.

bZ4X ще бъде представен в Европа на 2 декември, като поръчките ще се правят с резервация. Очаква се моделът да влезе в серийно производство от средата на следващата година във "всички региони по света" – въпреки че точните срокове, цената и наличните варианти все още не са публикувани. Toyota планира разширена гама от 70 електрифицирани превозни средства до 2025 г.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК