Автомобил на бъдещето от изцяло рециклирани материали

В конвенционалните модели само около една трета от материалите се използват повторно

02.11.2021 | 09:40 Редактор: Елеонора Танева
Автомобил на бъдещето от изцяло рециклирани материали

Автомобилът гигант BMW планира да произвежда автомобили от отпадъци. "I Vision Circular" е името, което компанията даде на малкия електрически автомобил, представен на тазгодишното автомобилно изложение IAA.

Колата се състои почти изцяло от материали, които лесно се рециклират или които вече са били използвани повторно. 

В конвенционалните модели само около една трета от материалите се използват повторно. Останалите трябва да бъдат изгаряни или изхвърлени. Това е екологично и икономически безсмислено явление в световната икономика. Всяка година хората извличат от земята повече от 100 млрд. тона суровини като нефт, газ и метали, информира investor.bg. 

Според тазгодишния Circularity Gap Report, само 8,6% от всичко това се използва повторно. Ако беше възможно да се възстановят оригиналните вещества от отпадъците, редица проблеми, като замърсяване на околната среда или затруднения при доставките, биха могли да бъдат елиминирани, а климатът - да бъде защитен.

Кръговата икономика може да достигне пазарен обем от до 200 млрд. евро само в Германия до 2030 г. За Европа става дума за до 800 млрд. евро, става ясно от ексклузивни изчисления на управленската консултантска компания BCG за Handelsblatt.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК