Бил Гейтс изненада всички и грабна специална награда за бизнес книги

Основателят на Microsoft я печели с творбата си "Как да предотвратим климатичната катастрофа"

25.10.2021 | 10:38 Редактор: Жаклина Иванова
Бил Гейтс изненада всички и грабна специална награда за бизнес книги

Основателят на Microsoft Бил Гейтс спечели специалната награда "Предприемаческа книга на годината" на Германската награда за бизнес книги с творбата си "Как да предотвратим климатичната катастрофа".

В берлинския хотел Adlon той кратко интервю на редакцията на Handelsblatt, а видеопосланието му бе излъчено на тържествената церемония по награждаването на панаира на книгата във Франкфурт.

"Написах тази книга, за да разширя познанието за това колко трудно е да се реши проблемът с климата, но че това все още е възможно", казва Гейтс.

"Колкото повече внимание се отделя за това, толкова по-добре", категоричен е той.

Според него става въпрос за включване и на гражданите в мисията.

"Защото е необходимо тяхното потребление, техните гласове, тяхното разбиране, за да се постигне нещо много, много трудно: да преминем от глобални емисии от 51 милиарда тона CO2 на година до нулата", посочи Гейтс.

"Не мисля, че книгата ми ще убеди много скептици. Книгата ми е по-скоро за хора, които са разпознали проблема и искат да разберат защо е толкова трудно да се разреши това за десет години? Какво стои зад опасенията, че цените ще скочат до небето, ако се движим твърде бързо? Защо мнозина се чудят дали трябва да правят краткосрочни жертви, за да предотвратят ужасни дългосрочни въздействия върху климата?", обясни основателят на Microsoft

Гейтс обяснява процеса по създаване на книгата по следния начин:

"Имах късмет, че някои от водещите учени бяха готови да ми обяснят откъде идват глобалните емисии. И защо е по-скъпо да се избягват емисиите. Най-голямото предизвикателство обаче е  да се обедини материята и да се обясни на някой, който може да няма времето, което бих могъл да отделя аз", уточнява той.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК