Иновативен "термометър" под формата на рол-он се произвежда в България

Течните кристали се нанасят на кожата и сменят цвета си в съответствие с температурата

17.10.2021 | 23:22 Редактор: Теодора Патронова
Иновативен

Българин участва в разработването на "термометър" под формата на 5-милилитрова бутилка с рол-он, който с кръгови движения се нанася по кожата и в съответствие с телесната ни температурата се променя и цвета. Когато цветът е черен - значи е под 37 градуса. Ако се повиши става черен, лилав (37,1-37,3 градуса) и розов. Розовият цвят показва, че температурата е над 37,4 градуса. 

Самото измерване на телесната температура се случва благодарение на термохромни течни кристали.

Идеята произлиза в разгара на пандемията, когато е било доста по-лесно да се започне нов бизнес, защото тогава хората са били настроени към по-различен тип мислене за иновации. Продуктът е предназначен към ученици, студенти и деца в детските градини, за да бъдат контролирани и наблюдавани, с цел предпазване от заразяване. Това заяви Георги Мутафчиев, който е работил върху продукта TOM Thermochromic Апликация с Термохромен Ефект в интервю за  bloombergtv.bg.

Продуктът е колаборация от българско и американско дружество. Произвежда се изцяло в България и е регистриран като козметичен, за да може максимално бързо да бъде на пазара, заради необходимостта му по време на пандемията. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК