А1 достави първи iPhone 13 с дрон

Телекомът представи и приложението Xplore TV за смарт телевизор

15.10.2021 | 15:25 Редактор: Жаклина Иванова

Доставките с дрон стават реалност с 5G ULTRA

Първата доставка на новия iPhone 13 беше направена с помощта на дрон, специално разработен от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той беше управляван през 5G ULTRA, за да се демонстрира на практика приложението на петото поколение мобилни мрежи при управлението на безпилотни летателни апарати. В случая дронът е предназначен за доставка на спешни малки пратки. Той е изработен основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км с едно зареждане на батериите.

"През 5G ULTRA можем да управляваме безпилотни летателни апарати на дълги разстояния, което е практически възможно само с бърза и надеждна мобилна мрежа. Това се случва благодарение на характеристиките на истинската 5G мрежа - ултра надеждна комуникация с малко закъснение, супербърз широколентов мобилен достъп и масирана комуникация между машини. Трите компонента на мрежата са от решаващо значение за сигурното и безопасно развитие на безпилотната авиация за граждански цели, както и за бъдещото приложение на 5G във всички сфери на индустрия 4.0“, коментира по време на демонстрацията Красимир Петров, директор "Конвергентна мрежа и услуги“ в А1 България.

 Интерактивната телевизия на А1 вече е достъпна в цялата страна

Интерактивната телевизия на А1 става достъпна до всички точки на страната само с надеждна интернет връзка и смарт телевизор, съвместим с новото приложение Xplore TV. Инсталирането на приложението може да се направи самостоятелно от клиента, без да се налага посещение от техници или допълнително окабеляване. Към момента от предложението могат да се възползват собствениците на смарт телевизори Samsung или LG, модели след 2017 г.

С помощта на приложението Xplore TV за смарт телевизор А1 предоставя на абонатите си качествено нов начин за гледане на телевизия, който оставя в миналото кабелите, допълнителните устройства и нуждата от второ дистанционно. Смарт телевизорите могат да използват както Wi-Fi, така и стандартна интернет свързаност през кабел, а новото приложение изцяло замества досегашните приемници, с които се предлага услугата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК