Софтуерен шеф в Пентагона: САЩ загубиха от Китай войната за изкуствения интелект

Никълъс Чейлън подаде оставка заради бавния темп на технологична трансформация в армията

11.10.2021 | 22:35 Редактор: Здравко Черкезов
Софтуерен шеф в Пентагона: САЩ загубиха от Китай войната за изкуствения интелект

Съединените щати вече са загубили битката за изкуствен интелект (AI) с Китай, който се насочва към глобално господство поради напредъка си в нововъзникващите кибер възможности, каза бившият шеф по софтуера на Пентагона пред Financial Times.

Китай, втората по големина икономика в света, вероятно ще доминира в много от ключовите нововъзникващи технологии, по-специално изкуствения интелект, синтетичната биология и генетиката в рамките на около десетилетие, според оценките на западното разузнаване.

Никълъс Чейлън, главен софтуерен директор на Пентагона, който подаде оставка в знак на протест срещу бавния темп на технологична трансформация в американската армия, заяви, че неспособността да се реагира излага САЩ на риск.

"Нямаме конкурентни шансове за борба срещу Китай в рамките на 15 до 20 години. В момента това вече е свършена работа, според мен тя вече е приключила", каза той пред вестника.

"Дали е необходима война или не, е нещо анекдотично", каза той, като заяви, че Китай е настроен да доминира в бъдещето на света, контролирайки всичко - от медийните информации до геополитиката.

Чейлън каза, че киберзащитата на САЩ в някои правителствени ведомства е на "ниво детска градина".

Чейлън разкритикува нежеланието на Google да работи с американското министерство на отбраната по въпросите на изкуствения интелект и обширните дебати относно етиката на изкуствения интелект за забавянето на САЩ.

Според него китайските компании са задължени да работят с правителството си и правят "огромни инвестиции" в AI без оглед на етиката, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Financial Times.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК