Пазарната оценка SpaceX на Мъск надхвърли $100 млрд. след продажба на акции

Новата цена на акциите представлява увеличение от 33% спрямо последната оценка на компанията

09.10.2021 | 09:44 Редактор: Жаклина Иванова
Пазарната оценка SpaceX на Мъск надхвърли $100 млрд. след продажба на акции

Пазарната оценка на компанията за космически технологии SpaceX на Илън Мъск надхвърли 100 млрд. долара след продажба на акции на съществуващи инвеститори по-рано през тази седмица, предава CNBC.

SpaceX се е била договорила с нови и съществуващи инвеститори да продаде акции за до 755 млн. долара при цена от 560 долара за акция. Това увеличава оценката на компанията до 100,3 млрд. долара.

Офертата за покупка представлява вторична продажба на съществуващи акции, уточняват източници.

Новата цена на акциите представлява увеличение от 33% спрямо последната оценка на компанията от 74 млрд. долара при 419,99 долара за акция през февруари, когато SpaceX набра около 1,2 млрд. долара.

По същото време компанията осъществи друга сделка за продажба на съществуващи акции на стойност до 750 млн. долара. Новата оценка на SpaceX я прави един от малкото "еднорози" с оценка над 100 млрд. долара.

Компанията на Мъск сега е втората по размер на пазарната оценка частна компания в света, според данни на CB Insights, като е изпреварена единствено от китайската ByteDance и е с една позиция над финтех фирмата Stripe.

Оценката на компанията нарасна през последните няколко години, тъй като SpaceX набра милиарди долари чрез финансиране по два капиталоемки проекта: Starship и Starlink.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК