Компютрите „Правец“ се завръщат на пазара до месец?

Очаква се през април да бъдат пуснати 1000 лаптопа от българската марка.

11.03.2014 | 12:34 Редактор: Ралица Пейчева
Компютрите „Правец“ се завръщат на пазара до месец?

Връщането на пазара на българската марка компютри "Правец" може да стане до месец. През април е планирано да бъдат пуснати в продажба първите хиляда бройки от лаптопите. Те ще се продават на сайта на производителя. Зад pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри "Лаптопклийн", чийто собственик е Бойко Вучев. Всички компоненти за компютрите ще се доставят от Тайван, а сглобяването ще става у нас.

Първоначалните планове бяха до края на миналата година лаптопите да се появят на пазара, но тестовата фаза на прототипите се проточи във времето, което измести пуска с няколко месеца. Друга промяна има и при операционната система. Идеята беше тя да бъде собствена марка "Правец ОС", но първите лаптопи ще бъдат с инсталирана версия Windows 8.1 на Microsoft, като една от причините за забавянето е дългата разработка и тестване на местната платформа. Концепцията на преносимите компютри включва те да са съвместими с различни операционни системи, но поради липсата на ресурс този процес най-вероятно ще става поетапно.

На сайта е описано, че лаптопите ще могат да работят освен с Windows 8 и "Правец ОС" също и с Android, Chrome OS, Solaris и Windows 7. Новите машини ще са с най-мощния модел процесори i7 на Intel. Ще разполагат с три вариации, като разликите в тях ще са оперативната памет, която ще бъде между 4, 8 и 12 GB RAM, и дисковото пространство. Тези характеристики ще определят и цената на устройството, която ще бъде под 1000 лв.