В САЩ са решени да разбият монопола на могъщия Facebook

FTC подаде изменен вариант на последната си отхвърлена жалба

20.08.2021 | 11:10 Редактор: Тодор Петров
В САЩ са решени да разбият монопола на могъщия Facebook

В САЩ предприемат действия срещу пазарната сила на Facebook с изменено съдебно дело. В четвъртък американската федерална търговска комисия (FTC) подаде изменен вариант на последната си отхвърлена жалба до федерален съд. 

Органът се надява на решение, което да принуди Facebook да продаде своята услуга за съобщения Whatsapp и платформата за снимки Instagram. Комисията иска да наложи и изискването в бъдеще Facebook да трябва да получи предварително одобрение за нови придобивания, пише The Wall Street Journal.

Със своята нова жалба на 80 страници FTC се стреми да разкаже по-дълга и по-подробна история за това защо вярва, че Facebook използва силата си, за да се справи с всеки конкурент, който може да застраши пазарната му позиция. 

От Facebook заявиха, че компанията няма монопол, поради което новото дело нямало шанс за успех.

FTC заяви, че Snapchat на Snap Inc. е най-близкият конкурент на Facebook, но остава много по-малък. А други потенциални конкуренти, включително предишни услуги като Google+, не са успели да наберат сила и са били принудени да затворят. 

Съдебното дело е сред най-големите антитръстови случаи от едно поколение насам и е сравнимо с делото срещу Microsoft Corp през 1998 г. В крайна сметка федералното правителство се отказа от делата тогава, но дългогодишната съдебна битка и вниманието на антитръстовите органи не позволиха на компанията да разчисти конкуренти и се смята, че са открили пътя за експлозивния ръст на интернет.

Четете още по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК