Плодородна почва за инвестиции: Как Швеция стана Силициевата долина на Европа?

Правителствената политика от края на 90-те години за поставяне на компютър във всеки дом е ключова

17.08.2021 | 16:23 Редактор: Жаклина Иванова
Плодородна почва за инвестиции: Как Швеция стана Силициевата долина на Европа?

Докато основателят на Klarna Себастиан Симятковски се готви да организира едно от най-големите листвания на европейска финтех компания, той подчертава кой е най-големият му поддръжник в този успех - шведската социална държава.

Симятковски акцентира върху правителствената политика от края на 90-те години за поставяне на компютър във всеки дом.

"Компютрите бяха недостъпни за семейства с ниски доходи като моето, но когато започна реформата, майка ми ни купи компютър още на следващия ден", коментира той пред Ройтерс.

Симятковски започва да програмира на 16 г. Две десетилетия по-късно неговата компания Klarna се оценява на 46 млрд. долара и скоро ще бъде публична. Той не дава подробности, въпреки че много банкери прогнозират, че листването ще е в Ню Йорк, в началото на следващата година.

Ранните инвестиции в компютърна техника и свързаност в Швеция помагат да се обясни защо столицата Стокхолм се превърна в плодородна почва за стартиращи компании и инкубатори, вкл. компании като Spotify, Skype и Klarna. И това при положение, че страната прилага една от най-високите данъчни ставки в света.

Това е мнението на Симятковски и няколко други директори на компании и рискови капиталисти, с които Ройтерс разговаря.

За трите години, в които продължава схемата с предоставянето на компютър на домакинствата – от 1998 до 2001 г., чрез нея са закупени 850 хил. домашни компютъра. Така 1/4 от домакинствата в страната по онова време не са плащали за машините и са се приобщили към технологичния свят. В противен случай те е нямало да могат да си позволят да притежават компютър.

През 2005 г., когато е основана Klarna, в Швеция е имало 28 абонамента за широколентов достъп на 100 души население в сравнение със 17 в САЩ, където комутируемата връзка все още е много по-често срещана. Средното ниво в световен мащаб е 3,7, според данни на Световната банка.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК