Делта вариантът удря и петролния пазар?

По-рано този месец ОПЕК+ се разбраха да увеличат доставките

31.07.2021 | 13:22 Редактор: Искра Ангелова
Делта вариантът удря и петролния пазар?

Разпространението на делта варианта на коронавируса може да охлади ентусиазма на петролните търговци, пише Ройтерс. Прогнозите са, че до края на годината цената на петрола ще остане на нивото от около 70 долара за барел.

Повечето анализатори, коментирали темата пред агенцията, посочват, че подкрепа на цената оказва бързото икономическо възстановяване и по-бавното от очакваното завръщане на Иран. Но разпространението на Делта варианта на коронавируса може да окаже ограничаващо въздействие върху пазарите.

Новите вълни на коронавируса ще имат влияние върху доверието, не толкова върху доставките и потреблението, тъй като вероятността политиците да наложат нови тежки ограничения е минимална, пише анализаторът Джилиъс Байер от Carsten Menke, цитиран от Investor.bg.

Петролните продукти ще бъдат нов източник на волатилност на пазарите, особено ако бъдат надценени през лятото, което ще увеличи натиска към производителите, коментира още той.

По-рано този месец ОПЕК+ се разбраха да увеличат доставките на петрол в размер на 2 млн. барела дневно в периода август - декември 2021 година. Това споразумение беше направено, след като цената на петрола достигна 2 и половина-годишен пик, припомня Ройтерс.

Повечето анализатори, дали мнението си за агенцията, не са убедени, че цената на петрола ще атакува нивата от 80 долара за барел през тази година. Но всички са категорични, че нивото не е устойчиво.

С увеличаване на квотата на ОПЕК, възможното завръщане на американския петрол на международните пазари през втората половина на годината и неяснотата около коронавируса, цена от около 70 долара е реалистична, коментира Франк Шаменбергер от LBBW.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК