Да пишеш с почерка на Левски - вече е възможно и е безплатно

Стефан Пеев създаде дигитален шрифт с почерка на Апостола

20.07.2021 | 11:19 Редактор: Елеонора Танева
Да пишеш с почерка на Левски - вече е възможно и е безплатно

Почеркът на Васил Левски вече може да се прилага като дигитален шрифт. Това е резултат от 5-годишните усилия на филолога, издател и създател на шрифтове Стефан Пеев.

За целта той използва общодостъпни документи от Националния архивен фонд на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Въпреки че първата половина от проекта Стефан осъществява сам, в крайна сметка открива партньор в лицето на Националната картова и платежна система, която го подкрепя в това начинание.

"При Левски има една особена лекота и плавност на рисунъка, един особен, много характерен за него вътрешен ритъм. Левски сякаш не е обичал резките движения, особено по вертикала – да движи перото рязко нагоре и после рязко надолу. Напротив, неговият почерк сякаш е по-разлят по хоризонтала, с не особено голяма височина на малките букви, и с доста сериозен контраст между малките и главните букви“, посочва Пеев, цитиран от Investor.bg.

Готовият шрифт може да бъде открит в уебсайта на проекта. 

Той се разпространява контролирано, само след предварителна заявка, с оглед на спазване на етично поведение при ползване на шрифта. Всеки, който желае да свали безплатно шрифта по почерка на Левски, трябва да попълни декларация, която да подпише ръчно или с електронен подпис. В нея трябва да посочи за какви цели би искал да използва шрифта. 

От Националната платежна и картова система пък са ангажирали колцентър, който работи денонощно и дава инструкции на заявителите.

Снимки: bcard.bg/Levski/

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК