Безос пише история: Ще пътува с първия безпилотен граждански космически полет

Той ще бъде част от екипаж от четири души за планирано 11-минутно пътуване до ръба на космоса на борда

18.07.2021 | 08:40 Редактор: Десислава Атанасова
Безос пише история: Ще пътува с първия безпилотен граждански космически полет

Джеф Безос може да бе победен в състезанието на милиардерите за космоса от съперника си Ричард Брансън, но в момента се подготвя да влезе в историята с първи непилотиран суборбитален полет в света с изцяло цивилен екипаж.

Във вторник Безос, бившият главен изпълнителен директор на Amazon.com Inc, трябва да бъде част от екипаж от четири души за планирано 11-минутно пътуване до ръба на космоса на борда на космическия кораб New Shepard на компанията Blue Origin, още един крайъгълен камък в зараждащия се и потенциално доходоносен сектор за космически туризъм.

Към него трябва да се присъединят брат му Марк Безос и авиаторката Уоли Фънк, която ще стане най-старият човек в космоса. Тази седмица стана известно, че последният член на екипажа ще бъде най-младият човек в космоса - 18-годишният Оливер Дамен. Той ще заеме мястото на анонимен участник в търга за мястото, който бе платил 28 млн. долара, но заради конфликт около графика за изстрелването на апарата няма да бъде включен в мисията, съобщава Bloombergtv.bg

Така е излязъл късметът на сина на шеф на инвестиционна компания. Не е известно колко е платил Йос Дамен - основател и изпълнителен директор на Somerset Capital Partners - за да купи мястото. Така Дамен ще бие рекорда на Герман Титов, който изпълнява първата си мисия в орбита на 25-годишна възраст с "Восток 2".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК