Русия затяга контрола си над чуждестранните социални мрежи с нови правила

Путин подписа закона, който ги задължава да отворят офиси в страната

01.07.2021 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
Русия затяга контрола си над чуждестранните социални мрежи с нови правила

Руският президент Владимир Путин подписа закона, който задължава чуждестранните социални мрежи да отворят офиси в Русия, разкри документ, публикуван от правителството. Това е поредният ход на Москва за засилване на контрола ѝ над големите технологични компании, предава Ройтерс.

Руските власти искат да затегнат контрола си над интернет и да намалят зависимостта си от чужди компании и други страни.

По-конкретно в миналото те са възразявали, че политическите опоненти на Кремъл използват чуждестранни социални мрежи, за да организират, според тях, незаконни протести и да публикуват политически оцветени разследвания за предполагаема корупция.

Москва наложи глоби на фирми за това, че не са премахнали съдържание, което тя смята за незаконно, забави зареждането на Twitter за наказание, а в сряда започна процедура срещу Google за нарушаване на закона за опазване на личните данни.

"Чуждестранно звено, извършващо дейности в интернета в Русия, е длъжно да създаде клон, да отвори офис или да създаде руско юридическо лице", гласи новият закон.

Ръководителят на комисия по информационната политика и ИТ в Държавната дума Александър Хинщайн, долната камара на руския парламент, заяви, че законът се прилага за интернет гиганти с дневна аудитория от поне 500 хил. души в Русия.

Фирмите трябва да регистрират собствен акаунт в уебсайта на Роскомнадзор - руският държавен комуникационен регулатор, съобщи той в канала си в Telegram, пише investor.bg.

Компаниите, които нарушават закона, могат да понесат наказания, като забрана за реклами.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК